Mi a coaching?

Mi a coaching és mi a folyamata?

Mikor egy beszélgetés során szóba kerül, hogy life coach vagyok, még most is sűrűn kérdezik meg tőlem, hogy az mit jelent pontosan. Ezért gondoltam, hogy röviden leírom a jelentését és bemutatom, hogy ha elhatározod magad, lásd milyen folyamaton megyünk keresztül együtt, hogyan segítelek azon az úton, ahol megtanulod az elakadásod saját magad legyőzni…

A life coaching jelentése (Wikipedia):

A coachingnak ez a fajtája az értékek és jövőkép tisztázásáról és célok kitűzéséről szól, annak érdekében, hogy az adott személy kielégítő, sikeres és teljes életet éljen. Az életvezetési coaching során a coach segít kliensének tisztázni, mit akar az élettől, támogatja és bátorítja a változási folyamat során.

A kids coaching jelentése:

A life coach egyik speciális ága, amely kimondottan a gyermekek kiegyensúlyozottságára, boldogságára fókuszál. Mint minden coaching folyamat során egy adott problémával foglalkozunk – tanulás, pályaválasztás, teljesítmény, szülőkkel-, testvérekkel való kapcsolat, beilleszkedés, stb… Megismerkedünk együtt a gyermek erősségeivel és megtanuljuk a szolgálatába állítani azokat a probléma legyőzésében. Olyan kompetenciákat fejlesztünk ki közösen, mely segítségével könnyebben képes legyőzni  elakadásának okozóit, belső gátjait.

A szülő-gyermek coaching jelentése:

A life coachinghoz tartozik a szülő-gyermek coaching is. A szülő gyermek kapcsolatban legtöbbször az akadályt a konfliktusok jelentik. A konfliktusok gyors kezelésének és rendezésének megkönnyítésére alakult ki a mediálás, amit a mediátorok végeznek. A coach a coaching folyamat során a mediáción felül különböző technikákkal a legvalószínűbb és legélhetőbb jövő felé kalauzolja el a hozzá fordulókat, így egy hosszútávon működő stratégiát dolgozhatnak ki közösen a coachingon résztvevők. Az által, hogy mindenki részt vett a kialakításában, mindenki számára fontos és értékes szempontként fog működni a jövőben ez a stratégia, ami harmóniát vihet a család életébe.

A szülő coaching jelentése:

A life coachinghoz tartozik a szülő coaching is, parenting-ként is ismert ez a coaching típus. Ehhez a típushoz sorolható, amikor a szülő maga azzal tisztában van, hogy a változás benne kezdődik, de lövése sincs, hogy hogyan kezdjen neki, miben kellene változtatnia. Ilyen eset például az is, amikor még picike a baba, és az anyuka fáradt és retteg, hogy biztosan nem jól csinál valamit és mindig frusztrált, ideges és a baba nyugtalan, csak sír és tudja, hogy neki kellene nyugodtak maradni, de nem tudja hogyan. Vagy a várandósság ideje alatt keríti hatalmába valamiféle rettegés attól, hogy most már tényleg visszafordíthatatlanul megváltozik az élete és valljuk be, az ismeretlentől alapesetben a legtöbb ember tart. Apukák esetében sokszor találkozni olyan helyzettel, hogy az anyuka ideges, fáradt, szétszórt és apuka szívesen segítene, de nem tudja mivel tudna igazán segíteni, hogyan tudná kivenni a részét a feladatokból, így inkább a munkába menekül, mert nem lát más megoldást. És sok hasonló helyzetet lehetne felsorolni még.

A parenting témakörben egy személyes példát is tudok mondani. Röviden elmesélem:

Korábban nem tudtam elfogadni a segítséget senkitől, mert mindig az volt bennem, hogy ennek még meg fogom fizetni az árát… szerencsére rájöttem például anyósommal szemben, hogy ha elfogadom a segítségét  – mondjuk ha betegek a gyerekek rábízhatom őket -, neki is örömet szerzek – mert imádja az unokáit -, és nekem is könnyebb lesz az életem… Egyedül erre nagyon nehéz volt rájönnöm, mert nem mondtam meg soha az okát, mikor kérdezte, hogy miért nem fogadom el. Persze ki mondaná el azt, hogy azért, mert úgy gondolom semmi nincs ingyen és attól rettegtem, hogy olyannal kell fizetnem, amivel nem biztos, hogy szeretnék, ha meg nem teszem majd meg, jön a szemrehányás… hozzáteszem anyósomtól soha nem kaptam egyetlen rossz szót sem, máshonnan jöttek ezek a sztereotípiák.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb esetben ehhez hasonló rosszul rögzült szokásminták akadályozzák meg sokszor a továbbhaladásunkat, viszont egyedül rájönni is nehéz, hogy van ilyen bennünk, ami egy korábbi környezetben működött, de egy új helyzetben már gátként funkcionál…

A coaching fázisai:

0. Ha úgy döntöttél, hogy itt az ideje belevágni és felkeresel engem, akkor megbeszélünk egy időpontot az első személyes vagy virtuális találkozónknak.

1. Az első találkozó mindig ingyenes és körülbelül 15-20 perces. Itt megoszthatod velem a problémádat, és közösen átbeszéljük a coaching szabályait, menetét, az időtartamot, az anyagi vonzatát és megkötjük a szóbeli szerződést. Ez számodra is biztosítékul szolgál a gördülékeny együttműködést tekintve. A szóbeli szerződésünk alapjait megtalálhatod a tájékoztatómban, amit innen tölthetsz le: Coaching tájékoztató. Ennek az alkalomnak a végén mindenféle következmény nélkül bármelyikünk mondhatja azt, hogy nem szeretne tovább dolgozni. Ebben az esetben természetesen a szerződés sem köttetik meg.

2. Együtt megvizsgáljuk a problémádat és kidolgozzuk, hogy konkrétan mi is az ebből következő feladat a számodra. Ennek a folyamatnak a során különféle utakat, alternatívákat vázolhatunk fel, majd Te döntöd el természetesen a támogatásommal, hogy merre érdemes elindulni, mit érdemes tenni következő lépésként. Én nem fogok tanácsokat osztogatni Neked. Ennek nagyon egyszerű oka van. Azt az utat, amit Te választasz, azt fogod leginkább magadénak érezni és ezért a megvalósításába több energiát tudsz fektetni, mint egy olyan útba, amit más tanácsol. Lehet hogy az is járható, de csak Te tudhatod, hogy képes vagy-e rá, vagy sem. Senki nem ismer Téged annyira, mint Te saját magadat.

3. A választott utat amilyen részletességgel csak lehet, együtt átbeszéljük, hogy mint egy térképként legyen a segítségedre a megvalósítása során..

4. A megvalósítás során minden egyes alkalommal megbeszéljük, hogy hogyan haladsz, együtt átbeszéljük a részleteket. Biztosítalak támogatásomról. Az egész coaching folyamat során inspirállak, motivállak, hogy minél nagyobb eséllyel sikerrel járj.

5. Én segítelek, melletted vagyok végig, bátorítalak, új szempontokat mutatok, amikről eldöntheted, hogy közel érzed magadhoz vagy nem…  A siker a Te sikered lesz, ez CSAK RAJTAD MÚLIK  🙂

Van a youtube-on egy szemléletes kis videó is 🙂 fogadjátok szeretettel: