Ártalmas Gyermekkori Élmények hatása az életünkre (TESZT)

Az Egyesült Államokban két kutató arra volt kíváncsi, hogy a gyermekkori traumák és a felnőttkori betegségek összefüggésben vannak-e. A 90-es évek második felében össze is állítottak egy kísérletet. Ebből született meg az ACE (Adverse Childhood Experience) tanulmány. A rövidítés jelentése Ártalmas Gyermekkori Élmények. A kísérlet négy éve alatt körülbelül 17.500 ember vett részt a kutatásokon. Megdöbbentő eredményeket mutattak ki:

A válaszadók 2/3-a 1-es, 40%-a 2-es, 20%-a pedig 3-as vagy az feletti pontot értek el. A 3 vagy az feletti eredményt elért emberek esetében az alkoholizmus valószínűsége hétszeres, a rákra kettő és félszeres, az öngyilkosságra való hajlam pedig tizenkétszeres, mint azoknál, akiknek az ACE pontszámuk 0. A 4 vagy az feletti pontszámot elért emberek élete akár 20 évvel is rövidebb lehet, mint a 0 pontot elérteké.

Ha szeretnéd, most Te is megnézheted az ACE pontszámaidat. Viszont azt tudnod kell, hogy ez egy iránymutatás, mert sok tényezőt nem vesz figyelembe. Például az étrendedet, a génjeidet, esetleges káros szenvedélyeid súlyosságát. Arról meg nem is szólva, hogy mennyire élsz tudatosan, mert az is nagyon sokban befolyásolja a gyermekkori traumák Rád vetett hatásait.

Íme a kérdőív magyarra lefordítva:

Minden kérdésre igen vagy nem a válasz. A pontszámodat az adja meg, hogy a 10 kérdésből hányra igen a válaszod. Minden igen egy pontot ér.

18 éves korod előtt…

  1. Valamelyik szülőd vagy veletek élő felnőtt gyakran káromló szavakkal illetett, sértegetett vagy megszégyenített? Esetleg úgy viselkedett, hogy attól féltél, fizikailag bántódásod eshet?
  2. Valamelyik szülőd vagy veletek élő felnött gyakran meglökött, megrántott, megpofozott, vagy valamit neked dobott? esetleg olyan erősen megütött, hogy az nyomot hagyott rajtad?
  3. Előfordult-e, hogy nálad minimum 5 évvel idősebb felnőtt szexuálisan megérintett, tapogatott vagy neked kellett őt így megérintened? Esetleg megpróbált szexuális kapcsolatot teremteni veled vagy meg is tette?
  4. Gyakran érezted, hogy a családban senki nem szeret vagy senki nem gondolja, hogy különleges vagy? Esetleg a családtagjaid nem vigyáznak egymásra, nincsen köztük szoros kapcsolat vagy nem támogatják egymást?
  5. Gyakran érezted, hogy nélkülöznöd kell (nincs elég étel, piszkos ruhában jártál, nem véd meg senki)? Esetleg szüleid szer hatása alatt álltak (alkohol, drog), így nem tudtak gondoskodni rólad kellőképpen?
  6. Elvesztetted-e bármelyik vér szerinti szülődet bármilyen ok miatt (válás, haláleset)?
  7. Előfordult-e bármilyen gyakori bántalmazás (fizikai erőszak) a családtagjaid esetében (szülők, nagyszülők)?
  8. Volt-e a családba alkoholista vagy drogfogyasztó, akikkel közvetlen kapcsolatod is volt?
  9. Volt-e a családban depressziós, mentális zavarral küszködő vagy olyan személy, aki öngyilkosságot kísérelt meg?
  10. Volt-e a családban olyan, aki börtönben ült?

Ha erről a kutatásról többet szeretnél megtudni, a CDC ACE tanulmány oldalán részletesen le van írva minden.

Tanulj meg öngondoskodó lenni, hogy csökkentsd a kockázatot

Korábban az öngondoskodás fontosságáról már írtam egy cikket, azt itt olvashatod el:

forrás: https://www.npr.org/sections/health-shots/2015/03/02/387007941/take-the-ace-quiz-and-learn-what-it-does-and-doesnt-mean?t=1558612575579

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük